Leandertalaren

2014-09-30
21:08:58

Mina tankar om den moderna Pippi.

Runtomkring i världen lider människor fruktansvärda kval. Människor flyr för sina liv undan krig, undan terror och undan förtryckande regimer.
 
Visst är det sjukt!!
 
Människor blir illa behandlade på grund av sina sexuella läggningar. Det finns ställen där man faktiskt kan bli mördad för att man råkar bli kär i någon av samma kön som en själv.
 
Visst är det sjukt!!
 
Runtomkring i världen förtrycks människor bara för att de råkar vara kvinnor. De få sämre lön, de sexualiseras och de förväntas vara hemma och ta hand om barnen.
 
Visst är det sjukt!!
 
Ute i världen, inte långt ifrån vårat älskade fosterland, Sverige, behandlas människor annorlunda om de råkar vara del av en annan religion, eller etnicitet. Som om de vore mindre värda bara för det!
 
Visst är det sjukt!!
 
Sedan en dag har Sveriges Riksdag en andre vice talman som både uttalat sig rasistiskt och homofobiskt. Inte en gång, inte två, utan flera gånger!
 
Visst är det sjukt!!
 
Men vet ni en sak som inte är sjuk?
 
Att uppdatera Pippi Långstrump och vårda hennes språk. Att stryka ordet "negerkung" är inte att skända det svenska kulturarvet. Det är att ge Pippi Långstrump en modern och värdig människosyn.
 
Låt mig förtydliga mig.
 
Då jag igår hörde på radion att man skulle redigera bort rasistiska åsyftningar från Pippi Långstrump så förstod jag direkt vad som skulle hända.
Runtom i Sveriges stugor skulle folk gå i taket.
"Nu får vi inte se våran älskade Pippi säga "negerkung" längre! Hur ska vi klara oss!" skulle folk säga. "Vi som inte ens får säga "negerboll" om våra chokladbollar längre! Inte får vi fira skolavslutningar i kyrkan längre, och inte får vi sjunga nationalsången och vifta med svenska flaggor heller. Och så hade vi ju en svart Lucia på TV förra året. Vart är Sverige på väg? Men pepparkaksgubbar får vi inte ha!" 
Men inte nog med det. Man skulle förmodligen slänga in argumenten: "Då borde vi väl förbjuda vitpeppar och finska pinnar också..."
 
Jag blir så trött.
 
Allt baseras på fördomar och okunskap.
 
Att inte använda sig av ordet "neger" ser jag som en självklarhet. Ordet har under hundratals år använts av vita slavägare till att börja med, och rasister efter det, för att förtrycka och förminska mörkhyade människor.
Det är ett skällsord som klingar så illa att jag mår illa över det.
Att ta sig rätten att använda det lite skämtsamt om en liten kaka är osmakligt.
Vi vet bättre än så.
Orden "Vitpeppar" och "Finska pinnar" har vad jag vet aldrig använts som skällsord. Därför är inte dessa ord något problem.
 
Vad gäller skolavslutningar, nationalsånger och flaggviftande så är det bara ren bullshit! Vi firar skolavslutning i kyrkan på många platser runtomkring i Sverige. Men enligt grundlagen så ska skolan vara religiöst obunden. Detta för att barn och ungdomar ska forma sin egen bild och välja en väg som passar just dem. Det är en god tanke, tycker jag.
Den mörkhyade Lucian är väl inte mycket att säga om. Vart kom Lucia ifrån egentligen? Vilken hårfärg hade man där?
Och angående pepparkaksgubbarna så härstammar den historian från en skola där man ville göra ett traditionellt Luciatåg, där man bara hade Lucia, tärnor och stjärngossar. Man skulle inte ha varken pepparkaksgubbar eller tomtar. Men konstigt nog så såg en förälder sin chans, sprang till kvällspressen och drog igång en rasistisk snöbollseffekt.
 
Jag tror inte att man kan förändra världen i en handvändning. Jag tror inte man kan få bort rasism, mobbning och förtryck bara sådär.
Jag tror att man måste ändra små saker. Att ta små steg tar en framåt, om än långsamt.
Om vi gemensamt visar våra medmänniskor respekt och slutar använda oss av skällsord så har vi tagit ett steg på vägen mot ett bättre samhälle.
 
Och till alla er som är tvärsäkra på att Astrid Lindgren vänt sig i sin grav när man nu plockat bort ordet "negerkung" från Pippi-filmerna kan jag bara tala om att hon själv, ja Astrid Lindgren alltså, i en intervju gjord 1970 sa att hon insåg att det var rasistiskt att skriva att Pippis pappa var "negerkung" och att hon inte skulle gjort honom till det om hon skrivit det då (1970). Då hade han fått bli pirat eller sjökapten, helt enkelt.
Länk till den intervjun finns här.
 
Astrid gillade inte rasister. Det vet vi alla som levt med hennes historier, hennes sagor och hennes inlägg i samhällsdebatten.
Hon ville att alla barn skulle känna sig precis lika mycket värda. Hon ville att alla skulle ha samma förutsättningar i livet och hon ville definitivt inte att någon skulle bli ledsen av hennes texter.
Så det så.
Bild från pinterest.com