Leandertalaren

2015-02-24
19:25:13

Lite TV-tips!

Jag har alltid gillat att följa serier på tv. Allt från vanliga såpoperor som Dallas, Rederiet och Tre Kronor till hårda actionserier som 24 och Homeland.
Jag är som inom så många andra områden en riktig allätare.
 
Men jag har alltid haft svårt för en sak. Svenska serier med övernaturligt innehåll. Det tar liksom emot när skräckfilmer och liknande utspelar sig på svenska språket. Det blir larvigt i mitt huvud. Jag vill ha det på det hårda amerikanska språket.
Kanske är det ett sätt att få distans till det där läskiga och övernaturliga, eller så är det någon form av komplex för vårat lite töntstämplade språk.
 
Men nu har jag mött min överman.
 
Tidigare i vinter har SVT sänt en mycket bra serie. "Blå ögon" hette den och det var en spännande historia om regeringsmakten, om terrorister och om "rätt" och "fel". Den var helt klart över förväntan, och jag följde den med stort intresse.
 
Nu har den dock tagit slut och SVT skickar fram en ny och fräsch produktion. "Jordskott".
 
Klicka på bilden för källhänvisning
 
"Jordskott" är ingen vanlig deckare. Den må börja som en sådan. Huvudpersonen, Eva Thörnblad, spelad av Moa Gammel är en hårdkokt förhandlare som arbetar vid polisen insatsstyrka. Hon blir i seriens början skjuten vid en gisslanförhandling och blir sjukskriven. Hon åker hem till Silverhöjd, en svensk småstad mitt ute i en trolsk urskog. Hon har inte varit hemma på flera år. Hennes dotter försvann då, förmodad drunknad, men man hittade aldrig någon kropp.
Nu har Evas pappa dött och hon reser till Silverhöjd för att delta på begravningen och ordna det praktiska. Men det blir inte som hon tänkt sig.
Ännu ett barn försvinner spårlöst. Frågorna återvänder till Eva. Drunknade verkligen hennes dotter eller blev hon kidnappad? Kan det i så fall ha ett samband med det nya förvinnandet? Vad hände egentligen med hennes pappa under hans sista tid i livet? Vilka krafter finns gömda i den dimhöljda skogen?
 
"Jordskott" har kallats för en svensk "Twin Peaks" och jag kan hålla med om den jämförelsen. Den håller riktigt hög klass rakt genom. Bra och stämningsfull musik, bra skådespelarinsatser av bland andra Moa Gammel, Göran Ragnerstam, Johannes Brost och Lars-Erik Berenett, riktigt häftiga miljöer och frän produktion.
Det som är viktigt att komma ihåg är att man ska gå in i serien med öppet sinne. Vill man ha "Martin Beck-realism" så hamnar man fel. I skogen kring Silverhöjd finns mörka krafter. Naturen ruvar på ett mörker...
 
Jag pressade just de två första delarna och väntar nu ivrigt på nästa.
 
Är ni intresserade? Länk till SVTPlay och avsnitt ett finns här.
 
Mycket nöje!
 
Och ja, betyget! Det blir 4 av 5 bussar! Helt klart!! :)